Frietlijn

Het proces

Het juiste vochtgehalte en een gecontroleerde olietoevoer zijn essentieel bij de productie van frites. Onze complete frietlijnen combineren exact de juiste stappen voor een krokant bakresultaat. Door de integratie van ons geavanceerde snijsysteem in deze proceslijn levert het productieproces altijd de gewenste lengte op, of uw eindproduct nu recht of gekronkeld is.

Stap 1: Voorbereiding 

De binnenkomende aardappelen worden voorgesorteerd. Voordat ze worden geschild, worden ze ontsteend en gewassen.

Stap 2: Stoomschillen en inspectie

Na het stoomschillen wordt het schilafval verzameld en afgevoerd. Vervolgens worden de aardappelen gewassen en geïnspecteerd voordat ze het snijproces in gaan.

Stap 3: Snijden

De aardappelen worden door watersnijmachines of een mechanisch snijsysteem gesneden in staafjes van de gewenste lengte – recht of gekronkeld. Daarna passeren de frites een machine die slivers en te korte stukjes verwijdert.

Stap 4: Blancheren

De frites worden geblancheerd. Hierbij wordt het teveel aan suikers verwijderd en het enzymatische proces getemperd voor een goede structuur van de frites en een mooie goudbruine kleur na bereiding.

Stap 5: Voordrogen

Tijdens het voordroogproces (optioneel bij kleinere frietlijnen) wordt het vochtgehalte van de frites met warme lucht teruggebracht voor een krokant bakresultaat. Vervolgens worden de frites getransporteerd via een verdeelband voor een gelijkmatige vochtigheid.

Stap 6: Multizone voorbakken

Een gecontroleerde olietoevoer en een multizone behandeling zorgen voor frites met precies de gewenste kleur en textuur. Na het voorbakken worden de frites ontvet. Voor frites met een speciale coating en speciale frietproducten kan een beslag- en voorbakstap worden ingebouwd voor het normale bakproces.

Stap 7: Invriezen en verpakken

Na het ontvetten gaan de goudkleurige frites eerst de vriezer in. Daarna gaan ze door naar de verpakkingsmachine. De IQF-tunnel is een gecombineerd systeem voor het voorkoelen en invriezen van frites.