Waslijn

Het proces

Een grondige reiniging van aardappelen is van groot belang voor het verdere verwerkingsproces. Tummers ontwikkelt hiervoor continu nieuwe, duurzame technieken. De inrichting van uw wasproces is afhankelijk van de mate waarin de aardappelen vervuild zijn en het product waarin u deze wilt verwerken.

Stap 1: Ontstenen/wassen

De Tummers destoner/washer is het resultaat van onze jarenlange ervaring op het gebied van aardappelverwerking. De machinecombinatie is geschikt voor 24/7 gebruik en verzekert u van een perfect schoon eindproduct. Veelal ontlasten wij dit systeem door zware verontreinigingen al vooraf te verwijderen. De installatie maakt na de invoer van aardappelen gebruik van opwaartse waterdruk om het product omhoog te stuwen. Kluiten en stenen zakken hierbij naar de bodem en worden door een transportband de machine uitgevoerd.

Stap 2: Wassen

De aardappelen die na het ontstenen het wasproces in gaan, worden samen met water door schoepen door een draaiende trommel vervoerd. De unieke vorm van de wastrommel zorgt daarbij dat het product continu in beweging is. De aardappelen wrijven hierdoor tegen elkaar en de trommelwand en schuren elkaar op die manier schoon.

Stap 3: Drijvende delen scheiden

Wanneer u te maken heeft met drijvende delen tussen uw product, moeten deze net als andere vreemde delen gescheiden worden. Wij bieden hiervoor een aantal oplossingen, die stap voor stap de drijvende delen verwijderen. De aardappelen gaan daarom eerst opnieuw een bad in en zinken naar de bodem, waarna een speciaal ontwikkelde unit het grootste deel van de drijvende delen afvangt. Een egelband verwijdert tot slot nog het eventuele groene loof uit de aardappelpartij.

Stap 4: Drogen

De laatste stap in de waslijn is het drogen van de aardappelen. Het product wordt hierbij vervoerd over de Tummers rollendroger, die bestaat uit rollen met vochtabsorberend vilt. Deze rollen absorberen het overtollige water op de oppervlakte van de aardappel en worden uitgeperst door drukrollen aan de onderkant van de rollendroger. Deze machine is zo ontworpen dat aardappelen op hoge snelheid vervoerd en gedroogd kunnen worden, zonder enige schade op te lopen.