Vlokkenlijn

Het proces

Onze turn key vlokkenlijnen produceren moeiteloos enorme capaciteiten vlokken en zetmeel uit aardappelpuree. De optimale combinatie van machines met in het hart onze Drum Droger staat hierbij garant voor de hoogste efficiëntie. Deze samenstelling en onze jarenlange ervaring leveren samen een zo hoog mogelijke capaciteit, tegen zo laag mogelijke kosten.

Stap 1: Reinigen, schillen en snijden

De aardappelen belanden direct vanaf het land of vanuit bewaarbunkers bij de proceslijn. De partij wordt hier na de verwijdering van vreemde materialen eerst gewassen, geschild, geborsteld en geïnspecteerd. Hierna worden de aardappelen tot schijfjes met dezelfde dikte gesneden voor een beter verloop van het kookproces.

Stap 2: Koken en pureren

Voorafgaand aan het koken worden de aardappelstukjes voorgekookt en gekoeld, zodat ze de juiste structuur krijgen voor een goede en stabiele puree. De aardappelstukjes worden tijdens het blancheren kort geweekt in heet, niet kokend water, met een temperatuur die afhankelijk is van het ras en de teeltcondities. Wanneer de structuur optimaal is, verwerkt een pureerschroef de stukjes tot een luchtige puree, waarna een speciale pomp de puree hygiënisch en zonder beschadigingen naar de droogwals pompt.

Stap 3: Drogen

Om de aardappelpuree te drogen, wordt steeds een dun en perfect verspreid laagje puree aangebracht op een verwarmde cilinder. Deze zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid aan vocht verdampt, waarna opnieuw een laagje puree wordt aangebracht. Wanneer de laag dik genoeg is, vormt zich een vel, of ‘sheet’ met gedroogde aardappel. De losgekomen sheet wordt bij de wals tot grove vlokken gebroken en via een luchttransportsysteem afgevoerd naar het verpakkingsproces

Stap 4: Malen en verpakken

Het luchttransportsysteem is een geconditioneerde ruimte, waarin een luchtstroom de grove vlokken van te zware delen scheidt. De vlokken worden gedoseerd aan de zeefmolen, die de grove vlokken verwerkt tot standaardafmetingen. De vlokken kunnen daarna nog fijner worden vermalen om een hoger stortgewicht te krijgen. Afhankelijk van de gewenste specificatie en toepassing van de vlokken kunnen deze voorafgaand aan de verpakking nog door een optische sorteerder of zeef worden gevoerd.